Върховните съдии с искане до Конституционния съдДепутатите са гласували произволни и

...
Върховните съдии с искане до Конституционния съдДепутатите са гласували произволни и
Коментари Харесай

Атакуват отнемането на автомобили на пияни, дрогирани и каналджии

Върховните съдии с искане до Конституционния съд
Депутатите са дали своят вот произволни и безредни текстове без претекстове

“Глобата ” по равноценност е юридически парадокс

Общото заседание на Наказателната гилдия на Върховния касационен съд (ВКС) изпрати до Конституционния съд искане за “отмяна ” на част от текстовете в Наказателния кодекс, с които се лишават колите на каналджии, пияни и дрогирани водачи. Без да упорстват за изцяло прекъсване на отнеманията, висшите съдии желаят да бъдат оповестени за противоконституционни неуместните “глоби ” с равноценност на автомобила, когато той не е благосъстоятелност на причинителя.

Атакуваните текстове са четири, признати от 49-ото Народно заседание и влезнали в действие от 8 август 2023 година В член 280 от Наказателен кодекс са записани наказванията за трафиканти на хора, които превеждат през границата обособени лица или групи. По силата на идващия член 281 се санкционират тези, които подкрепят чужденци да минават на наша територия. По член 343 се санкционират пияните и дрогирани, които са провокирали тежки произшествия с потърпевши, починали или материални вреди, а по член 343 б - пияни и дрогирани, седнали зад кормилото на автомобила.

Върховните съдии сочат, че липсват каквито и да е претекстове за приемането на тези правила, от които да се схванат аргументите и технологията за основаването им. С тях се вкарват двусмислени наставления и постановки, които са в очевидно несъгласие с наказателното право, нарушен е правилото за правда, правилото на тъждество пред закона и записаният текст в Конституцията, че България е правова страна.

“Коментираните интервенции в материалния углавен закон са случайни, безредни, противоречащи на самата юридическа негова същина, като посредством тях са въведени ограничения, оставащи отвън стандартите на наказателното право, на Наказателния кодекс и на Конституцията ”, написа в настояването на Върховен касационен съд.

Поправките в Наказателен кодекс не направиха пътищата по-безопасни
Депутати бързаха да гласоподават, с цел да вървят на море


Последното съвещание на 28 юли м.г. бе в остарялата постройка на Народното събрание.

Промените в Наказателния кодекс за отнемането на коли бяха признати на среднощно съвещание в последния ден на юли м. година, когато депутатите бързаха да излязат във почивка. Някои от тях си деряха ризите на трибуната, че са дали обещание на гласоподавателите си посредством тези текстове пътищата да станат по-безопасни. Между другото - на същото съвещание сегашният длъжностен министър председател Димитър Главчев бе назначен за ръководител на Сметната палата.

Поправките на Наказателен кодекс влязоха в действие на 8 август 2023 година Още в първите няколко дни обаче се разбра, че са най-меко казано - недоносени. Възникнаха проблеми, непознати за проверяващите служители на реда, прокурори, юристи и съдии. Оказа се да вземем за пример, че за пияните и дрогираните, които са направили тежки произшествия с потърпевши или огромни материални вреди, в Наказателен кодекс към този момент написа, че съдът МОЖЕ да отнеме автомобила или неговата равноценност. Докато в текста единствено за пийнал и дрогиран, който на никое място не се е блъснал, няма думата МОЖЕ - в този случай наложително би трябвало да се отнеме автомобила. Колкото да равностойността - не е нужно човек да е правист, с цел да види, че има неравноправие на наказванията - един би трябвало да заплаща за “Мерцедес ” 250 000 лева, различен - 250 лв. за “Трабант ”.

И напълно разумно тези ремонти в Наказателен кодекс не направиха пътищата по-безопасни: за 2023 година България е преди всичко в Европейския съюз по починали при произшествия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР